Závětří snižuje výkon

30.11.2018
Citace:
J. K. Lundquist et al., Costs and consequences of wind turbine wake effects arising from uncoordinated wind energy development, Nature Energy 2018, doi: 10.1038/s41560-018-0281-2
Zdroj
Pohled na část větrné elektrárny Dessert Sky Wind Farm v západní Texasu, která byla rovněž zahrnuta do studie. Dosahuje výkon 160,5 MW (foto  Pismo, Public domain, via Wikimedia Commons).

Na místech vhodných pro větrné elektrárny začíná tlačenice. Výnosný projekt může vzniknout jenom tam, kde správně fičí a napojení na elektrickou síť s dostatečnou kapacitou není příliš daleko. Studie, která proběhla v západní Texasu, ukázala, že elektrárny si začínají navzájem stínit. Rotující turbina odebere větru část energie, čímž jeho rychlost klesne. Výkon zařízení v závětří jiných větrných elektráren je pochopitelně o něco nižší, v průměru o pět procent. Překvapující je, že tento jev přetrvává do vzdálenosti až 50 km, což nikdo nečekal.

Studie vyhodnotila snížení výkonu větrných elektráren v závislosti na budování nových. Její autoři se shodují na tom, že „téměř 90% amerických větrných elektráren leží do 40 km od jiných. A to znamená, že na všechna tato zařízení může mít odstínění větru vliv.“

Situaci komentuje z německého hlediska Stefan Emeis z Karlsruher Institut fu¨r Technologie: „Studie je významná pro další výstavbu pobřežních větrných elektráren i v Německu. ... v Severním moři bychom se měli snažit zvýšit vzdálenosti mezi jednotlivými větrnými elektrárnami, abychom vzájemné stínění udrželi co nejmenší. Abychom předešli budoucím soudním sporům, měli bychom aktualizovat používané modely vlivu větrných elektráren, které používáme při plánování nových staveb.“.

 
Odeslat komentář k článku "Závětří snižuje výkon "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Závětří snižuje výkon " e-mailem

Diskuse/Aktualizace